Suriname en de slavernij

Suriname en de slavernij

Datum/Tijd
Datum - 12/09/2022
Tijd - 20:00 - 22:00

Locatie: De Oolderhof, Broekstraat 35, Herten

Afdeling: Roermond

Thema: Suriname en de slavernij

Spreker: Bèr Peeters, voormalig aardrijkskundedocent op het College in Weert. Hij leidt momenteel Natuurgidsen op.

Bèr Peeters zal vertellen over de tot slaaf gemaakten in het Suriname van toen, en hun nakomelingen nu. Nederlanders vervoerden meer dan een half miljoen Afrikanen naar Amerika, waar een keihard bestaan wachtte. De tot slaaf gemaakten moesten voor niets katoen, tabak en suiker verbouwen waar Europese handelaren goudgeld aan verdienden.
Hij zal in zijn lezing eerst de slavernij in de historie van Suriname plaatsen: hoe is de slavernij daar ontstaan, hoe verliep de handel en tewerkstelling
Niet alle slaven legden ze zich neer bij hun lot. Vooral in Suriname onttrokken slaven zich aan de slavernij door weg te lopen van de plantages. De weggelopen slaven, de Marrons genoemd, vormden leefgemeenschappen in de bossen van Suriname.
Op verscheidene vragen zal nader worden ingegaan zoals: waar leven de Marrons nu, wat zijn hun bestaansmiddelen, wat hebben zij behouden van hun kunst en cultuur en gewoonten, wat werd hun lot na de aanleg van het Brokopondo stuwmeer en wat waren voor hen de gevolgen van de binnenlandse oorlog.

Bèr Peeters is geboren in het buitengebied van Weert aan het kanaal in het rulle zandlandschap van Altweerterheide. Hij is later verhuisd naar de oude bouwlanden van Laar met de Leen- en Laathoven. Nu woont hij aan de rand van een van de peelvennen van Weert.
Hij was aardrijkskundedocent op het College. Hij is lid van het docententeam Opleiding Natuurgidsen en vrijwilliger bij het Natuur- en Milieucentrum in het gebied van de IJzeren Man met zijn heide, broekbos, stuifzand en vennen. Hij treedt ook op als landschapsgids, klimaatgids en Verkenner van het Grenspark Kempen-Broek.

Back to Top